top of page
 • Rakennusklusteri

Tarjousmahdollisuudet Pohjois-Ruotsissa ja -Norjassa, joulukuu 2022

Norjan ja Ruotsin arktisen alueen rakennusprojektit joulukuussa 2022: 104 miljoonaa €.

Raporttiemme, vuoden 2022, yhteenlasketut tarjousmahdollisuudet olivat 5.4 miljardia € joten tämä on huomattavasti vähemmän kuin 2021 jolloin summa oli 6.5 miljardia € ja 2020 6.1 miljardia €.


Raportit eivät sisällä julkisia kilpailutuksia joissa tarjousprosessit vaativat hyvää maakohtaista tuntemusta. 74% vuoden 2022 tarjousmahdollisuuksista tuli Pohjois-Norjasta.


Uutisia Pohjois-Norjasta

Pohjois-Norjan vienti vuonna 2021, pääasiassa mereneläviä ja metalleja, oli 6,7 miljardia €. Jos öljy- ja kaasuteollisuus lasketaan mukaan, niin lukuun voidaan lisätä vielä 10 miljardia €.


Kalateollisuus on vaikuttanut alueen viennin kasvuun viimeisen kymmenen vuoden aikana. Lohen tuotanto ja myynti on ollut tärkein liikkeellepaneva voima, mutta hyvät luonnonvaraiset kalakannat ja kysynnän kasvu ovat johtaneet myös kalastusalan uusiin liikevaihtoennätyksiin viime vuosina. Luvut vuodelta 2021 olivat kalastuksesta 1,3 miljardia € ja kalankasvatuksesta 3,5 miljardia €.


Vuoden 2022 seitsemän ensimmäisen kuukauden aikana alueella oli majoitusyöpymisiä 55 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna samaan aikaan. Matkailualueista Huippuvuorilla, jossa ei juuri ollut vieraita pandemian aikana, oli suurin kasvu yhdessä Tromssan ja Finnmarkin kanssa.


Katsaus vuoden 2021 ja 2022 ensimmäisten kuukausien aikana aloitettuihin rakennusprojekteihin osoittavat edelleen että taso on korkea ja tällä hetkellä ei ole juurikaan merkkejä rakennustoiminnan jäähtymisestä mutta rakennuskustannusten nousu huolestuttaa rakennusalaa. Alkuvuosi 2022 oli hieman alle kahden edellisen vuoden tason.


Norjan öljy- ja kaasuteollisuuden investoinnit vuonna 2023 ovat noin 15 miljardia €. Siitä huolimatta laskua on kuluneesta vuodesta 2022, jolloin teollisuus arvioi investoinneiksi 17 miljardia €.


Equinor lykkää Wistingin kentän investointipäätöstä vuoteen 2026. Globaalin inflaation aiheuttamat kohonneet kustannukset alihankkija verkostossa ovat syynä päätökseen.


Parhaillaan käydään keskustelua Melkøyan sähköistämisestä ja 420 kV voimalinjan rakentamisesta. 420 kV voimalinja, jonka teho on noin 800-1000 MW, jää tänään Skillemoenin Altaan.


Statnetin ehdotus verkoston vahvistamiseksi:


1) Liittyminen ehdoin; Tämä tarkoittaa, että suurimpien, tiettyjen teollisuuskäyttäjien on voitava vähentää tai katkaista verkkovirta, jos verkossa on vajetta. Verkko on suunniteltu niin, että vararatkaisu on aina olemassa. Usein on 2 rinnakkaista linjaa, joista toinen on varmuuskopio toiselle. Tämä takaa erittäin hyvän toimitusvarmuuden, mutta tilanteessa, jossa linjoista on pulaa, pitäisi silti pystyä hyväksymään molempien linjojen tiheämpi käyttö samanaikaisesti. Tästä on sovittava erikseen yksittäisen käyttäjän kanssa. Esimerkiksi Equinorilla on tällainen yhteysehto Melkøyalla.


2) Back-to-back -ratkaisu Suomen kanssa, mikä tarkoittaa aktiivisempaa vaihtoa Suomen kanssa. Tämä voisi antaa n. 150 MW uutta tehoa Varangin alueelle, tosin ilman vararatkaisua uusien johtojen rakentamiseen asti. Toimenpide riippuu yhteistyöstä Suomen kanssa ja se voisi olla käytössä vuodesta 2027 alkaen.


Uutisia Pohjois-Ruotsista

Skellefteån kunnan tavoitteena on olla johtava sähkölentokoneiden kaupallistamisen keskusRuotsissa ja tärkeä toimija kansainvälisellä areenalla lentokoneiden sähköistämiseen liittyvän teknologian kehittämisessä. Skellefteån lentokentän omistaja on Skellefteån kunta. He ovat nyt saaneet rahoituksen projektiin jossa kehitellään lentokentän ja Northvolt Onen välistä testireittiä sähkökäyttöisille ja pystysuoraan käynnistyville lentokoneille, ns. eVTOL (electric Vertical Take-Off and Landing).


Pohjois-Ruotsi valmistautuu tuleviin teollisuusinvestointeihin uusilla koulutusohjelmilla:

 1. Yliopistoinsinööri, sähkövoimatekniikka, yliopistokoulutus, Luulajan teknillinen yliopisto, 3 vuotta. Paikan päällä Luulajassa tai etänä Skellefteåssa. Ammatti: sähkövoimainsinööri, sähköteknikko.

 2. Vesivoimateknikko, ammattikorkeakoulu, Lapland Learning Center, 2 vuotta. Etänä mutta pakolliset laboratorioviikot Jokkmokissa. Ammatti: vesivoimainsinööri, käyttöinsinööri.

 3. Kansainvälinen tuulivoimateknikko - ammattikorkeakoulu, Lernia, 1,5 vuotta. Etänä mutta työmaaviikot Piteåssa. Koulutusta on tarjolla myös Sundsvallissa, Skarassa tai Åsedassa. Ammatti: tuulivoimainsinööri.

 4. Automaatio-operaattori - ammatillinen koulutus, Skellefteån kunta, 24 viikkoa. Osittainen etänä, osa Skellefteån kampuksessa. Ammatti: operaattori. Northvoltin akkutehtaalle räätälöity koulutus.

 5. Prosessiteknikko - kunnossapito ja käyttöturvallisuus, ammatillinen koulutus, Skellefteån kunta, 2 vuotta. Osittain etänä ja paikan päällä Skellefteåssa. Ammatti: huoltoteknikko/laatuteknikko.

 6. Dipl.insinööri ilmastofysiikka, tekniikka ja yhteiskunta, yliopistokoulutus, Luulajan teknillinen yliopisto, 5 vuotta. Paikan päällä, Luulaja. Ammatti: esimerkiksi projektipäällikkö, prosessi-insinööri.

 7. Mineraalitekniikka, yliopistokoulutus, Luulajan teknillinen yliopisto, 3 vuotta. Paikan päällä tai etänä. Englanninkielinen koulutus kehitetty yhteistyössä Bolidenin ja LKAB:n kanssa. Ammatti: Erilaisia ammatteja kaivos-, mineraali- ja kierrätysteollisuudessa.

 8. Lukio LKAB-profiililla, 3 vuotta. Gällivaarassa tai Kiirunassa. Viisi lukio-ohjelmaa, neljä käytännön ja yksi teoreettinen. Ammatti: Perusteet työllistymiseen LKAB:ssa tai jatko-opintoihin ylemmällä tasolla.

 9. Varastotyöntekijät ja trukinkuljettajat, ammatillinen koulutus, Skellefteån kunta, 24 viikkoa. Osittain etänä ja paikan päällä Bureåssa. Ammatti: varasto- ja logistiikkatyöt, trukinkuljettaja, materiaalinkäsittelijä.

 10. Pelialan koulutus, ammatillinen/kansanopisto, Bodenin kunta/Sunderbyn kansanopisto/Changemaker-koulutukset, 1,5-2 vuotta, kuusi eri erikoisalaa. Paikan päällä, Boden's Business Park. Ammatti: Ohjelmoija, VR-kehittäjä, digitaalinen luova-ala.

Koillisväylällä tapahtuu

Kyseisen informaation tarkoitus oli aukaista mahdollisuuksia yrityksillemme. Tämän hetken tilanteesta johtuen yrityksillämme ei ole mahdollisuutta tätä informaatiota hyödyntää, joten pidämme Koillis-Venäjän ja Koillisväylän informaatiossa tauon. Toivotaan että tilanne rauhoittuu mahdollisimman nopeasti.


Rakentamista Pohjois-Norjassa joulukuussa 2022, 6 kohdetta, 885 MNOK

Norjan julkiset kilpailutukset www.doffin.no

Historiallisen vähän kohteita, katsotaan miten vuosi 2023 kehittyy.

 1. Uusi terveyskeskus/hoivakoti Harstadissa, 4 kerrosta 30 asuntoa 10 000 m2, 380 MNOK. Urakoitsija: Consto Nord As Tromsø, Bjørn-Aage Nibe.

 2. Vanhan purkua ja uusia opiskelija-asuntoja Bodøssa, 4 rakennusta 214 asuntoa, Skavdalslia studentboliger. 190 MNOK Tilaaja: Nord Studentsamskipnad Bodø, Geir Abel Jensen.

 3. Uusia asuntoka ja liiketiloja Bodøssa, 1 rakennus 6 kerrosta 59 asuntoa, Kvartal3. 140 MNOK. Tilaaja: Boligbyggelaget NOBL Bodø, Børge Sakariassen.

 4. Uusia asuntoja Harstadissa, 37 asuntoa, Arena Larsneset trinn 3. 120 MNOK Urakoitsija: Consto Nord As Tromsø, Kenneth Markussen.

Pienempiä, alle 30 MNOK tarjousmahdollisuuksia 2 kpl, yhteensä 55 MNOK: Uusia asuntoja sekä konttoreita Ranassa sekä puisto Bodøssa.


Rakentamista Pohjois-Ruotsissa joulukuussa 2022, 12 kohdetta, 175 MSEK

Ruotsin julkiset kilpailutukset www.opic.com LKABn tarjousmahdollisuudet osoitteesta https://lkab.com/leverantorer/

Huolestuttavan vähän mahdollisuuksia myös lähi-länsirajan takana.

 1. Uusia asuntoja Skellefteåssa, 2 kerrosta 24 asuntoa, Bäckgatan. 50 MSEK Urakoitsija: Contractor Bygg i Skellefteå Ab, Jörgen Lindmark.

 2. Uusi vetykaasun tankkauspaikka Arvidsjaurissa, kapasiteetti 200 kg ja 400 kg vetykaasua päivässä 350 ja 700 baarin (l/min) paineella. 25 MSEK. Urakoitsija: GISAB Gällivare Industriservice Ab.

Pienempiä, alle 15 MSEK tarjousmahdollisuuksia 10 kpl, yhteensä 100 MSEK: rakennuksen kunnostusta, koulun laajentamista, jätevedenpuhdistamon päivitystä, sairaalan kunnostustöitä, parvekkeiden uudistaminen sekä ikkunoiden vaihto, uusi rakennus Skellefteån sairaalaan jne.


Terveisin

Jukka Olli Senior Advisor www.businessoulu.com


 

BusinessOulu julkaisee Pohjois-Norjan sekä Pohjois-Ruotsin tarjouspyynnöt kuukausittain. Tieto jaetaan tasapuolisesti kaikille Suomen kaupunkien elinkeino-organisaatioiden johtajille, jotka levittävät tiedon oman alueen yrityksille. Tietoa jaetaan myös Suomen Tukholman ja Oslon suurlähetystöjen, Oulun vaalipiirin kansanedustajien, TEM, Business Finlandin, kauppakamarien, yrittäjien yhdistyksien, maakuntaliittojen sekä EU-toimistojen kautta.


Kannattaa seurata myös Oulun Kauppakamarin suurhanke portaalia jota he ansiokkaasti ovat pitäneet yllä jo vuodesta 2012, www.lisaakauppaa.fi.


Recent Posts

See All

Comments


bottom of page