top of page
  • Rakennusklusteri

Pohjois-Ruotsin ja -Norjan mahdollisuudet 2024

Uutisia Pohjois-Ruotsista


Onnittelut Solvers Oy:lle! Solvers Oy osti Relitor Engineering Luulajasta. Relitor Engineering on perustettu Luulajassa vuonna 1993 ja se myy teknisiä konsultointipalveluita Pohjois-Ruotsin teollisuudelle. Relitorin liikevaihto 2023 oli 27 miljoonaa SEK.


Onnittelut Liikenne Tukiainen Oy:lle! He aloittivat Ruotsin toimintansa perustamalla Transport Tukiainen Ab:n Haaparantaan.


Onnittelut Anfra Oy:n liiketoiminnalle Ruotsissa jota loistavan aktiivisesti vetää Anfra Ab:n liiketoiminta-päällikkö Kai Kaarlejärvi. Lisää hyviä uutisia heidän onnistumisistaan on tulossa.


Muutama asia joka pitää muistaa kun suomalainen yritys perustaa yrityksen Ruotsiin ja lähettää suomalaisia työntekijöitä Ruotsin projekteihin. Yrityksen tulee noudattaa työsuojelulakia (LAS) ja työaikalakia sekä A1 todistus jos työntekijä tekee töitä kahdessa maassa. ID06 pitää olla työmaalla näytettäväksi esimerkiksi samassa systeemissä ”elektronisk personalliggare” kanssa. ”Kollektivavtal” ammattiyhdistysliikkeen kanssa, esimerkiksi Byggnads. Ilmoitus Ruotsin Arbetsmiljöverketille tehdään heti kun ruotsalainen AB palkkaa työntekijän. Tehkää mahdollisemman helpoksi mahdollisuus kontrolloida yrityksenne ekonominen tilanne ja historia, jotta asiakkaanne voi ne vaivatta tarkastaa samoin työntekijän vakuutukset ja verot. Suomalainen työturvallisuuskortti on voimassa myös Ruotsissa mutta siellä voidaan myös vaatia SSG Entre kortti joten se kannattaa hankkia. Kiitos neuvoista Riikka Juntti Suomi-Ruotsi Rajaneuvonnasta. Heidän toimipaikkansa on Torniossa.


Varatkaa jo nyt paikka Suomi-Ruotsi Rajaneuvonnan vuosiseminaariin Vaasassa 12-13.6.2024. Teemana yrityksen kansainvälistyminen Ruotsiin sekä työvoiman palkkaaminen ulkomailta. Ilmoittautukaa mukaan sähköpostilla riikka.juntti@tornio.fi


Pohjois-Ruotsin teolliset investoinnit


Energia

-> Bodenin, rakenteilla oleva, rautatehdas H2Green Steel ei saa tarvitsemaansa sähköä valtion yhtiöltä nimeltä Vattenfall Eldistribution. Kyse on projektin vaiheesta 2 jonka aikataulu on vielä epäselvä.


H2Green Steel on tehnyt ilmoituksen Ruotsin Elmarknadsinspektionille jonka tehtävänä on varmistaa että markkinatoimijat noudattavat energia-alan lakeja ja määräyksiä. H2Green Steel harkitsee myös muita oikeustoimia. Tarvittava teho heidän etappi 2 on 2600-3900 MW. Sähköpula on Ruotsissa jo todellisuutta.


H2 sekä akkuteollisuus

-> Espanjalainen lannoitteiden valmistaja Fertiberia muuttaa suunnitelmiaan rakentaa vetytehdas Luulajaan. Syy on sähkön puute. He suunnittelevat nyt vetytehdasta Jokkmokkin kuntaan ja sieltä 150 km pitkä vetyputki Luulajan lannoitetehtaaseen. Fertiberian sähköntarve on 4-5 TWh ja investointi noin 2 miljardia euroa. Investointi päätös tehdään vuoden 2025 lopulla ja se edellyttää kolmea ympäristölupaa.


->Luleå Energi yhteistyössä Svea Solar kanssa rakentaa Luulajan ensimmäisen akkupuiston. Kapasiteetti tässä puistossa tulee olemaan teholtaan 12 MW. Luleå Energi investoi projektiin 7 miljoonaa euroa ja se valmistuu jo tämän vuoden loppuun mennessä. Energia akkupuistoon tulee aurinko- ja tuulivoimaloista.


Kaivos- ja metalliteollisuus

-> Botnia Exploration aloittaa kultakaivoksen Västerbottenissa. Suunnitelmana on mennä maan alle jo huhtikuussa ja saada ensimmäiset toimitukset liikkeelle kesän jälkeen. Botnia Exploration AB ja Dragon Mining AB ovat allekirjoittaneet sopimuksen kultaesiintymien rikastamisesta Dragon Miningin rikastuslaitoksessa Svartlidenissa. Thomas Söderqvist, tj, thomas.soderqvist@botniaexploration.com


-> LKAB on viimeisen seitsemän vuoden aikana jakanut omistajalleen Ruotsin valtiolle noin 4 miljardia euroa (2023 0,7 miljardia euroa).


-> SSAB Luulajan tehdas on saanut lupauksen riittävään sähkön saantiin jota tarvitaan suunnitellun hiilidioksidi vapaan teräksen valmistamiseen. Nähtäväksi jää nyt rakennetaanko uudet valokaariuunit ensin Raaheen vai Luulajaan.


-> Pajalan Kaunis Iron positiivinen liiketulos 2023 oli noin 65 miljoonaa euroa. Malmia louhittiin 2,3 miljoonaa tonnia. Liikevaihto 2023 oli noin 260 miljoonaa euroa.


-> H2 Green Steel yritykselle Bodenissa on myönnetty 250 miljoonan euron apuraha EU:n innovaatio-rahastosta. H2 Green Steel on nyt hankkinut lähes 6,5 miljardin euron rahoituksen maailman ensimmäiselle laajamittaiselle vihreän teräksen tehtaalle Pohjois-Ruotsissa.


Infra investoinnit

-> Malmbanan on ollut jälleen suljettuna johtuen uudesta malmijunan raiteilta suistumisesta. Uusi raportti on valmistunut jossa todetaan että johtuen radan kunnostustöistä kesäaikana ei rataosuudelle Kiiruna-Boden voida lisää liikennettä ennen vuotta 2030 luvata. Tämän takia Bodenin H2 Green Steel ei voi kuljettaa tarvitsemaansa LKAB malmia Bodenin tehtaaseen. Tosin sopimustakaan LKAB:n malmista ei H2 Green Steelillä vielä ole.


-> Malmbanan, Norjan liikenneministeri Jon-Ivar Nygård rahoittaa uusien kohtauspaikkojen rakentamisen kyseiselle radalle Norjan puolella. Vuonna 2022 kalaa kuljetettiin Malmbanan kautta yli 25 miljardin kruunun arvosta. Kun rata on kiinni niin kyseiset kuljetukset siirtyvät tieverkostoihin joita ei ole suunniteltu raskaille rekoille. Samoin Narvikin satama pysähtyy kun malmi ei radalla kulje.

Rakentaminen – asunnot


-> Ruotsin valtion pohjoisen alueen koordinaattori Peter Larsson ehdottaa kolmea toimenpidettä jotta Pohjois-Ruotsin 8000 uuden asunnon rakentamiseen saataisiin vauhtia. Kyseessä ovat kunnat Boden, Luulaja, Jällivaara, Kiiruna ja Skellefteå. Tässä lyhyt kuvaus ehdotuksista 1. Valtion säätiö Norrlandsfonden saa 4 miljardia kruunua asuntorakentamiseen. Se on tehtävä valtion budjetin kautta. 2. Uusittu ja paremmin kohdistettu valtion luottotakaus kyseisille kunnille. 3. Valtion vuokratakaus, jossa valtion on kyettävä takaamaan tietty osa vuokratuloista ja/tai korvata vuokratappiot.

Pohjois-Ruotsin työllisyystilanne ja matkailu


Työllisyys

-> Pohjois-Ruotsin työllisyystilanne jatkuu hyvänä, noin 4 %,

koko Ruotsin työttömyys on 8 %.


Matkailu

-> Norrbottenin hotelli/majatalo/leirintäalue yöpyminen kasvoi 2% vuoden 2023 aikana. Mielenkiintoista on että Kiirunalla oli 587 000 vierasyöpymistä ja Luulajalla 534 000. Tämä on hyvä pitää mielessä kun yrityksemme tekevät tarjouksia Kiirunan projekteille sillä yöpyminen siellä ei ole halpaa.


Uutisia Pohjois-Norjasta


Energi I Nord toivottaa meidät tervetulleiksi jäsenekseen ensimmäisenä ei norjalaisena kumppanina. Olemme nyt mukana Pohjois-Norjan energiateollisuuden ytimessä. Tämä aukaisee yrityksillemme uusia mahdollisuuksia päästä mukaan ajankohtaisiin hiilidioksidi vapaisiin projekteihin. Tilatkaa heidän uutiskirje osoitteesta www.energiinord.noNorjan Betongklynge järjestää Betongfagdagen Narvikissa viikolla 11. Muutamalla oululaisella yrityksellä on jo ollut palaveri kyseisen klusterin ja Norjan Sintef tutkimusorganisaation kanssa. Näyttää siltä että oululaisilla on myös annettavaa betonialalla koskien pyrolyyseja (kuivatislaus), geopolymeerejä sekä biohiili osaamista. Kontaktit tulivat Pohjois-Suomen rakennusklusteri ry:n kautta jota Elina Yli-Luukko vetää.


Muutama houkutin Norjan valtiolta jotta pohjoisen alueet eivät autioidu. Listaus koskee koko Finnmarkin sekä Nord-Tromssan seitsemää kuntaa jotka ovat Karlsøy, Kvænangen, Kåfjord, Lyngen, Nordreisa, Skjervøy ja Storfjord: opintolainan alaskirjaus, sähkön kulutusvero nollataan, sähkön arvonlisävero nollataan, ilmainen päiväkoti, pienempi tulovero. Työnantajavero on Finnmarkissa ja Nord-Tromssassa 0%,

Tromssassa 7 % ja Oslossa 14 %. Työnantajavero on vero, joka työnantajien on maksettava työntekijöistään osana kansanvakuutuksen rahoitusta.


Norja esittelee 22. maaliskuuta uuden kansallisen liikennesuunnitelman, jossa keskitytään teiden ja rautateiden kunnossapitoon. Suuria uusia investointeja pohjoisen infrastruktuuriin ei ole luvassa.


Pohjois-Norjan teolliset investoinnit


Öljy ja kaasu

-> Equinor Snøhvit Future -projekti. Equinor on tehnyt sopimuksen Leonhard Nilsen & Sønner kanssa. Sopimus, jonka arvo on 1,5 miljardia NOK, sisältää rakennustunnelin ja Hyggevatnista Melkøyaan kulkevan voimakaapelin rantautumiskohdan.


Multiconsult on saanut suunnittelusopimuksen. Nexans toimittaa virtakaapelin Rognanilta ja Haldenilta, kun taas Aibel sai suurimman sopimuksen, joka kattaa kaikki Melkøyan muutostyöt. He ovat valinneet hankkeen rakennus- ja asennustöihin toimittajakseen pohjoisnorjalaisen Conston.


Leonhard Nilsen & Sønnerillä on myös useita alihankkijoita, mukaan lukien Viggo Eriksen Hammerfestissä, Alta Anlegg ja Hörmann Norway Tromssassa, kertoo Mette Ottøy, Equinorin hankintajohtaja.


Energia

-> Kotien energiankulutusta on vähennettävä. Uudet energiatehokkuusvaatimukset vaikuttavat moniin asunnonomistajiin Pohjois-Norjassa. Stortinget on asettanut tavoitteeksi vähentää energiankulutusta Norjan koko rakennuskannassa 10 TWh vuoteen 2030 mennessä verrattuna vuoteen 2015. Kotitalouksien osuus sähkön nettokulutuksesta Pohjois-Norjassa on peräti 28 prosenttia, ja tästä kaksi kolmasosaa menee tilojen lämmitykseen. Alueella on noin 260 000 asuntoa, joista vain 22 prosentilla on energiatodistus. Useita erityistoimenpiteitä on ehdotettu energiatehokkuuden edistämiseksi Norjassa. Muun muassa ehdotetaan suoraa taloudellista tukea vakiintuneiden ja hyväksi havaittujen energiatehokkuustekniikoiden käyttöön. Tämä tekee uusista teknologioista halvempia. Tässä mahdollisuus suomalaiselle teknologialle.


H2 sekä akkuteollisuus

-> Glomfjord Hydrogen ja Neptun Tromsø aloittavat ammoniakkiyhteistyön. Yhteistyö sisältää arvoketjun perustamisen vihreästä vedystä vihreään ammoniakkiin Glomfjord Industriparkissa joka sijaitsee Mo I Ranasta pohjoiseen. Glomfjord Hydrogen tuottaa teollisuuspuistossa elektrolyysiin perustuvaa vetykaasua vesivoimalla. Vetykaasu jalostetaan sitten edelleen ammoniakiksi. Tällä hetkellä sen tuotantokapasiteetiksi suunnitellaan 60-100 tonnia vihreää ammoniakkia päivässä. Tavoitteena on pystyä tarjoamaan ammoniakkia päästöttömänä meripolttoaineena teolliseen käyttöön. Neptun Tromsø perustettiin viime vuonna, ja se on Troms Kraftin ja saksalaisen pääomayhtiön Prime Capital AG:n yhteistyöprojekti, jonka tavoitteena on kehittää ja rakentaa vety- ja ammoniakkiprojekteja Pohjois-Norjassa.


-> Narvikin akkutehdasta valmistelleet Nordkraft, Stolt-Nielsen Holding ja Aker ovat keskeyttäneet suunnitelmansa Narvikin Hergotissa. Nordkraftin toimitusjohtaja Eirik Frantzen huomauttaa, että suunnitelmia ei ole kuitenkaan hylätty.


Kaivosteollisuus

-> Grangex Ab ilmoitti 30.11.2023, että se on solminut ehdollisen ostosopimuksen 100 % Sydvaranger Mining AS:n osakepääomasta ja osakaslainasta. Sydvaranger omistaa rautakaivoksen Kirkkoniemessä, jossa Grangex aikoo käynnistää uudelleen magnetiittirikasteen tuotannon. Lisäksi Grangex ilmoitti, että se on tehnyt rojaltisopimuksen Anglo American kanssa Sydvarangerin kaivoksen hankinnan ja tulevan kehittämisen ja toiminnan osittaisesta rahoittamisesta. Sopimuksen mukaisesti Anglo American maksaa Grangexille 17,5 miljoonaa USD mikäli Grangex varmistaa vastaavan rahoituksen 31. maaliskuuta 2024 mennessä.


-> Noin 45 kaivosta louhii kriittisiä raaka-aineita EU/ETA-alueella. Kolme niistä sijaitsee Pohjois-Norjassa: grafiittikaivos Senjalla, kvartsiittikaivos Tanassa ja nefeliinisyeniitin louhinta Stjernøyalla Altan pohjoispuolella.


-> Nussir on yksi Norjan historian puhutuimmista ja kiistetyimmistä kaivosprojekteista. Kupariesiintymät Nussir-vuoren alla Repparfjordin juurella Hammerfestin kunnassa voivat tehdä kaivoksesta yhden Euroopan suurimmista, jos se otetaan käyttöön. 10 vuotta ja 21 päivää kestäneen matkan jälkeen Norjan valtio päätti vuonna 2019 että Nussir saa aloittaa kaivostoiminnan ehdolla että Nussir sopii lieventävistä toimenpiteistä paikallisen poronhoidon kanssa. Osapuolet eivät ole vielä viiden kuluneen vuoden aikana sopineet näistä toimenpiteistä. Keskusteluja ei myöskään ole käyty pariin vuoteen.


Infra - suorat lentolinjat

->Tiistaina 16. tammikuuta julkistettiin Lufthansalla uusi suora reitti Altan ja Frankfurtin välillä joka avataan 12.2024. Tämä on ensimmäinen ulkomaanmatkailulle varattu reitti Altaan. Muita uusia suoria ulkomaan lentoreittejä on välillä Narvik Evenes - Paris CDG (6.2024), Narvik Evenes - Frankfurt (5.2024), Narvik Evenes - Mallorca (5.2024), Tromssa - Berlin (1.2024), Tromssa - Milano (1.2024), Tromssa - Paris CDG (1.2024). Jo olemassa olevat suorat lentoreitit ovat välillä Bodø - Helsinki ja Narvik Evenes - Zurich sekä Tromssasta kaupunkeihin Amsterdam, Tukholma, Kööpenhamina, Dusseldorf, Frankfurt, Gdansk, Hamburg, Helsinki, London, Munchen, Rovaniemi, Wien sekä Zurich. Vuosittainen matkustajamäärä Tromssan lentokentällä on noin 2,3 miljoonaa matkustajaa.


-> Perjantaina 8.3 suorat kansainväliset lennot Tromssasta lähtivät kaupunkeihin: Pariisi, Helsinki, Amsterdam, Tukholma, Zurich ja Lontoo.

Rakentaminen - asunnot


-> Norjan asuntovalmistajien liiton myyntiluvut osoittavat, että asuntorakentaminen Pohjois-Norjassa todennäköisesti pienenee vuonna 2024. Norjan tilastokeskuksen (SSB) väestöennusteet kertovat, että Nordlandin väestöllinen vuotuinen asuntojen tarve on 763 uutta asuntoa ja Tromssassa sekä Finnmarkissa 863 uutta asuntoa. Tromssassa asuntojen tarve on arvioilta 413 asuntoa vuodessa, mikä on lähes puolet läänin kokonaisasuntotarpeesta.


Pohjois-Norjan työllisyystilanne ja matkailu


Työllisyys

-> Periaatteessa Norjassa ei ole työttömyyttä, vaikka prosentit ovat 2 % luokkaa, pohjoisessa jopa alemmat. Palkkataso on 5100 €/kk jos otetaan mukaan kaikki sektorit. Palkat nousivat 6% 2023.


Matkailu

-> Pohjois-Norjan matkailu voi hyvin ja siitä lukuja aikaisemmassa raportissani. Nyt huolen aiheena

on Pohjois-Norjan matkailuyritykset sillä ne ovat saaneet suurta kiinnostusta ulkomaisten sijoittajien keskuudessa. Matkailuyrityksien suuri haaste on varallisuusvero. Varallisuusverona maksetaan varoja, jotka olisivat muuten jääneet yrityksiin ja luoneet kasvua ja uusia työpaikkoja. Hotellien rakennuksiin ja laitteisiin on sidottu suuria pääoma-arvoja. Heidän on maksettava varallisuusvero tästä pääomasta riippumatta siitä, tuottaako hotelli voittoa vai ei.


Projekteja 2024-2025, arktiset alueet Ruotsissa ja Norjassa >16 miljardia €

Lisää tarjousmahdollisuuksia löytyy Norjan julkiset kilpailutukset www.doffin.no ja Ruotsin julkiset kilpailutukset www.opic.com. LKABn tarjousmahdollisuudet osoitteesta https://lkab.com/leverantorer/


59 projektia 2024-2025, arvoltaan noin 181 miljardia SEK = 16 miljardia €


1. Suunnitelma keskeytetty mutta ei hylätty (3.2024)

Akkutehtaan perustaminen sekä toimitilojen rakentaminen Narvikissa.

Projekti: Hergot Energipark. Budjetti 22 mrd NOK.

Suunniteltu aloitus maaliskuu 2025

Lisää infoa: Nordkraft AS, Dag-Arne Arnesen Wensel dag-arne.wensel@nordkraft.no

2. Luultavasti ei toteudu (3.2024)

Vihreän teollisuuslaitoksen rakentaminen Sauraan Gildeskålin kunnassa.

Projekti: Saura industrianlegg. Budjetti 14 mrd NOK.

Suunniteltu aloitus helmikuu 2025

Lisää infoa: Blastr Green Steel AS, Hans Fredrik Wittusen hfw@blastr.no

3. Vihreää energiaa käyttävä ammoniakkilaitos (3.2024)

Teollisuusalueen rakentaminen Kvandal Bjerkvikissä, Narvikissa.

Projekti: Grønt industripunkt. Budjetti ei ole tiedossa.

Suunniteltu aloitus elokuu 2025

Lisää infoa: Aker Horizons ASA, Rob Marshall rob.marshall@akerhorizons.com

4. Rahoitus saatu (3.2024)

Fossiilittoman raudan demonstraatiolaitoksen rakentaminen Jällivaaraan.

Projekti: Hybrit Demonstrationsanläggning. Budjetti ei ole tiedossa.

Suunniteltu aloitus toukokuu 2024

Lisää infoa: HYBRIT Development AB, Ulf Spolander ulf.spolander@hybrit.se

5. Alueelle on nyt saatu 230 MW lisää vihreää sähköä (3.2024)

Datahallin jne. rakentaminen Stormoeniin Balsfjordissa.

Projekti: Straumsmo datasenter. Budjetti 8,4 mrd NOK.

Suunniteltu aloitus elokuu 2024

Lisää infoa: Nordkraft prosjekt AS, Dag-Arne Arnesen Wensel dag-arne.wensel@nordkraft.no

6. 26.5.2023 alkaen on mahdollista hakea uusia lupia hautomokaloille ja sikiölle maalla, kierrätyslaitoksissa, joissa vähintään 95 % laitoksen vedestä käytetään uudelleen. (3.2024)

Lohenviljely laitos maalle, Toftill Brønnøysund.

Projekti: Toft næringsområde, landbasert lakseoppdrett. Budjetti 6,5 mrd NOK.

Suunniteltu aloitus elokuu 2024

Lisää infoa: Multiconsult Norge AS, Erlend Kent erlend.kent@multiconsult.no

7. Käynnissä (3.2024)

Equinor Snøhvit Future projekti Hammerfestissa.

Projekti varmistaa laitoksen tulevan taloudellisen toiminnan.

Vaihe 1 koostuu maalla sijaitsevasta uudesta laitoksesta, joka auttaa pitämään Snøhvitin kentän paineen ylhäällä. Se nostaa Snøhvitin talteenottoasteen 45:stä jopa 70 % ja pidentää kentän tuotantoa. Budjetti 5,9 mrd NOK.

Suunniteltu aloitus huhtikuu 2024

Lisää infoa: Equinor ASA, Trond Bokn trond.bokn@equinor.com

8. Ei uutta tietoa (3.2024)

Vihreän ammoniakkitehtaan rakentaminen Korgenissa, Hemnesissä .. vetytehdas.

Projekti: Korgen hydrogenfabrikk. Budjetti ei ole tiedossa.

Suunniteltu aloitus toukokuu 2024

Lisää infoa: Fuella AS, Cornel Russi cornel@fuella.no

9. Lupaprosessi käynnissä (3.2024)

Voimalaitoksen ja tunnelin rakentaminen Fauskeen.

Projekti: Lappland kraftverk. Budjetti 5,2 mrd NOK

Suunniteltu aloitus: marraskuu 2024

Lisää infoa: Muskensenter AS, Simon Andersen simon.andersen@muskensenter.no

10. Hanke on mainittu valtion vuoden 2024 talousarvioesityksessä ja se ehdotetaan toteutettavaksi, asteittain, kahdessa rakennusvaiheessa. (3.2024)

E6 Sørfoldtunneli/Fauske-Mørsvikbotn, uusi tiereitti Fauskessa ja Sørfoldissa, vaihe 1.

Projekti: Megården-Sommerset Totalkostnad, Budjetti 4,8 mrd NOK.

Suunniteltu aloitus syyskuu 2024

Lisää infoa: Statens Vegvesen Kirkenes trafikstation, Finn Eirik Rostad finn.rostad@vegvesen.no

11. Pääurakoitsija valittu (3.2024)

Uusi tie ja silta: E8 Sørbotn-Laukslett (Ramfjorden), K06.

Projekti: Sørbotn-Laukslett (Ramfjorden), K06. Budjetti 3,9 mrd NOK.

Suunniteltu aloitus huhtikuu 2024

Lisää infoa: Statens Vegvesen Tromsø Kontorsted, Stein Johnny Johansen stein.johnny.johansen@vegvesen.no

12. Hanke on mainittu valtion vuoden 2024 talousarvioesityksessä ja sen ehdotetaan toteutettavaksi, asteittain, kahdessa rakennusvaiheessa. (3.2024)

E6 Sørfoldin tunnelit/Fauske-Mørsvikbotn, uusi tiereitti Fauskessa ja Sørfoldissa, vaihe 2.

Projekti: Sommerset-Tverrdalen, bru over Leirfjorde. Budjetti 3,8 mrd NOK.

Suunniteltu aloitus kesäkuu 2025

Lisää infoa: Statens Vegvesen Kirkenes trafikstation, Kari Karstensen kari.karstensen@vegvesen.no

13. 26.5.2023 alkaen on mahdollista hakea uusia lupia hautomokaloille ja sikiölle maalla, kierrätyslaitoksissa, joissa vähintään 95 % laitoksen vedestä käytetään uudelleen. (3.2024)

Maalla sijaitsevan kalanviljelylaitoksen rakentaminen Rypefjordiin.

Projekti: Polarbasen, Rypefjord. Budjetti 3,2 mrd NOK.

Suunniteltu aloitus kesäkuu 2025

Lisää infoa: Norsea Polarbase AS, Ketil Holmgren ketil.holmgren@polarbase.no

14. Statkraft tarkastelee nyt neljää tuulivoimahanketta Gamvikin ja Lebesbyn kunnissa, joita tutkitaan tarkemmin yhteistyössä kunnan ja muiden asianosaisten kanssa. (3.2024)

Tuulivoimalan rakentaminen Gamvik/Lebesbyyn

Projekti: Nordkyn vindpark. Budjetti 3,2 mrd NOK.

Suunnilteltu aloitus kesäkuu 2025

Lisää infoa: Statkraft Vind Utvikling DA, Anders Gaudestad anders.gaudestad@saevind.no

15. Arkkitehtitoimisto valittu, Lpo Arkitekter As, lupaprosessi käynnissä (3.2024)

Uusi asuntoalue (asuminen ja teollisuus) Kvaløyslettassa Tromssassa

Projekti: Slettatorget Totalkostnad. Budjetti 2,7 mrd NOK.

Suunniteltu aloitus kevät 2024

Lisää infoa: Pellerin AS, Eirik Espejord eirik@pellerin.no

16. Urakoitsijaa ei ole vielä valittu (3.2024)

Uusi lentokenttä Bodøssa, E6 Terminal Building, Runway. Uusi lentokentän terminaali.

Projekti: Bodø lufthavn, entreprise E6 Terminal-Bygg. Budjetti 2,6 mrd NOK.

Suunniteltu aloitus kevät 2025

Lisää infoa: Avinor AS, Odd Nystrøm odd.nystrom@avinor.no

17. 2024: Luulajan satama aloittaa uuden syväsataman rakentamisen Skvampeniin. Ruotsin merenkulkulaitos aloittaa uuden syväsataman, satama-alueen ja vesiväylien ruoppaukset.


2025: Ruotsin merenkulkulaitos aloittaa työn majakoiden kanssa maalla.

2025: Luulajan satama aloittaa uuden syväsataman rakentamisen.

2026: Ruotsin merenkulkulaitos aloittaa työn majakoiden kanssa vedessä.

2028: Kaikki väylän ruoppaustyöt on suunniteltu valmistuvan.

2029: Hankkeen toteutuksen arvioidaan valmistuvan ja uuden syväsataman on tarkoitus olla käytössä. (3.2024)


Väylän ruoppaus ja sataman uudistusta Luulajassa. Uudet vesijohdot ja tilat. Uusittu satama/laituri sekä rautatie. Uusi Hamnmagasin ja satamaterminaali.

Projekti: Malmporten Totalkostnad. Budjetti 2,5 mrd SEK.

Suunniteltu aloitus huhtikuu 2024

Lisää infoa: Luleå Hamn AB, Linda Wikman linda.wikman@portlulea.com

18. Uuden kaupunginosan infrastruktuurin rakentaminen tulee kunnalle kalliiksi, samoin kuin yhteys

Kvaløyalle, joten päätöstä asuinalueesta ei vielä ole tehty. (3.2024)

Uusia asuntoja Kvaløyalle Tromssassa

Projekti: Håkøybotn boliger. Budjetti 2,5 mrd NOK.

Suunniteltu aloitus kevät 2025

Lisää infoa: Nord Gruppen AS, Svein Ole Salomonsen puhelin +47 90148340

19. Eiendomsspar omistaa Mack Østistä 46,25 %:n ja lisäksi 100 % viereisistä kiinteistöistä Mack Kulturkvartalet (15 400 neliömetriä) ja Polaria (museo ja akvaario).

Kiinteistö sijaitsee Tromssan keskustan eteläosassa ja nykyinen teollisuuskiinteistö pääosin puretaan ja tilalle rakennetaan 45 000 neliömetriä monipuolisia rakennuksia.

Suunnitelmissa on 340 huoneen hotelli, asumis-, ruokailu-, kauppa- ja toimistotilat. Lisäksi kunta tutkii uutta kulttuurikorttelia, joka koostuu 1200-paikkaisesta konserttisalista Arctic Philharmonicille ja uudet tilat Nordnorskin taidemuseolle, jossa Mack Øst on yksi kolmesta vaihtoehtoisesta paikasta. Vuonna 2022 hyväksytty sääntelysuunnitelma sisältää myös uuden arktisen museon, jonka Statsbygg on kehittänyt yhteistyössä Tromssan yliopiston kanssa. UiT on ostanut n. 7000 neliömetriä maata Mack Østistä museon toteuttamiseen. (3.2024)


Uusi hotelli jne. Mackin kaupunginosassa Tromssan keskustan eteläpuolella.

Projekti: Mack-kvartalet. Budjetti 2,4 mrd NOK.

Suunniteltu aloitus toukokuu 2024

Lisää infoa: Eiendomsspar AS, Christian Ringnes cr@eiendomsspar.no

20. Urakoitsija valitaan Q2 2024 (3.2024)

Valmistelut Bodøn uuden lentokentän yhteydessä, Entreprise E2. Kentät ja ulkotilat sekä kiitorata.

Projekti: Bodø plass, Entreprise E2. Budjetti 2,4 mrd NOK.

Suunniteltu aloitus toukokuu 2024

Lisää infoa: Avinor AS, Odd Nystrøm odd.nystrom@avinor.no

21. Projektin alku riippuu, miten asuntojen ennakkomyynti käynnistyy (3.2024)

Uusia asuntoja Nordmannsgårdissa Tromssassa, osa 4.

Projekti: Fløylia 4 mfl. Budjetti 2,3 mrd NOK.

Suunniteltu aloitus toukokuu 2024

Lisää infoa: Fløylia AS, Kjetil Strømseng Paulsen ksp@barlindhaug.no

22. Kaava- ja suunnittelukilpailu julkistetaan huhtikuussa 2024 (3.2024)

Uusi asuntoalue Narvikissa. Asuntoja, liike- ja toimistorakennus sekä parkkihalli.

Projekti: Havnefronten bydel. Budjetti 2,2 mrd NOK.

Suunniteltu aloitus lokakuu 2024

Lisää infoa: Narvikgården AS, Bjørnar Evenrud bjornar@narvikgaarden.no

23. 26.5.2023 alkaen on mahdollista hakea uusia lupia hautomokaloille ja sikiölle maalla, kierrätyslaitoksissa, joissa vähintään 95 % laitoksen vedestä käytetään uudelleen. (3.2024)

Lohiteurastamo Lovundissa Lurøyn kunnassa. Kalanviljely maalla.

Projekti: Nova Sea, nytt lakseslakteri. Budjetti 2,2 miljardia NOK.

Suunniteltu aloitus huhtikuu 2024

Lisää infoa: Nova Sea AS, Anette Davidsen anette.davidsen@novasea.no

24. Suunnitteluvaihe sillä hanke on riippuvainen sekä sähkön että biogeenisen hiilidioksidin saatavuudesta satama-alueelle (3.2024)

Uusi vetylaitos Luulajaan.

Projekti: Botnialänken H2. Budjetti 2 mrd SEK.

Suunniteltu aloitus maaliskuu 2025

Lisää infoa: Uniper Sverige, Tj Johan Svenningsson

25. Projektin aloitus riippuu, miten asuntojen ennakkomyynti käynnistyy (3.2024)

Uusia asuntoja Langnes Tromssa.

Projekti: Einerhagen, trinn 2 mfl. Budjetti 1,9 mrd NOK.

Suunniteltu aloitus elokuu 2025

Lisää infoa: Einerhagen Eiendom AS, Even Liahjell even@arnestedet.no

26. Lopullista päätöstä ei olla vielä tehty mutta päätös tehdään vielä tämän vuoden aikana (3.2024)

Uusi museo Mack-tontille Tromsassa.

Projekti: Tromsø museum, Universitetsmuseet. Budjetti 1,9 mrd NOK.

Suunniteltu aloitus kevät 2025

Lisää infoa: Statsbygg, Marte Kollstrøm mako@statsbygg.no

27. Aikainen vaihe, joten aikataulu voi vielä vaihtua kesäkuusta 2025 (3.2024)

Uuden kaupunginosan rakentaminen Bodøssa, vaihe 2. Huoneistot (kortteli), toimistorakennukset, bisneskeskus, ravintola, kahvila/taverna, puisto, parkkipaikat sekä uusi venesatama.

Projekti: Molobyen, trinn 2 m.fl. Budjetti 1,9 mrd NOK.

Suunniteltu aloitus marraskuu 2024 kesäkuu 2025

Lisää infoa: Molobyen Utvikling AS, Morten Jakhelln morten@hundholmenbyutvikling.no

28. Aikainen vaihe, joten aikataulu voi vielä vaihtua keväästä 2025 (3.2024)

Uuden kaupunginosan rakentaminen Bodøssa. Omakotitaloja, asuntoja (kortteli), toimistorakennus, liikerakennus, puisto sekä maatila.

Projekti: Rønvikjordene bydel. Budjetti ei ole tiedossa.

Suunniteltu aloitus kevät 2025

Lisää infoa: Nordland fylkeskommune, Mats Marthinussen mats.marthinussen@bodo.kommune.no

29. Ei uutta tietoa (3.2024)

Uusi tuulipuisto Råliden Skellefteå/Piteå.

Projekti: Råliden. Budjetti 1,8 mrd SEK

Suunniteltu aloitus syksy 2024

Lisää infoa: WPD Scandinavia AB, Angelica Widing an.widing@wpd.se

30. Odottaa lupaa Norjan vesi- ja energiaosastolta, NVE, joka toimii energiaministeriön alla (3.2024)

Uusi voimalinja Kvalsund, Sentralnett (132 kV - 420 kV).

Projekti: Skaidi-Varangerbotn. Budjetti 1,6 mrd NOK.

Suunniteltu aloitus lokakuu 2024

Lisää infoa: Statnett SF, Irene Meldal irene.meldal@statnett.no

31. Aikataulu voi vielä muuttua mutta projektia viedään eteenpäin (3.2024)

Uusi voimalinja Kvalsund, Sentralnett (132 kV - 420 kV).

Projekti: Lakselv-Adamselv. Budjetti 1,6 mrd NOK.

Suunniteltu aloitus lokakuu 2024

Lisää infoa: Statnett SF, Irene Meldal irene.meldal@statnett.no

32. Aikataulu muuttunut ja muuta tietoa ei ole (3.2024)

Uusi vetylaitos Mosjøeniin sisältäen tehdas- ja toimistorakennuksen, varaston sekä henkilötilat.

Projekti: Baustein og Nesbruket, Norsk E-Fuel. Budjetti ei ole tiedossa.

Suunniteltu aloitus kesäkuu 2024 2025

Lisää infoa: Norsk E-Fuel AS, Samuel Schuster sschuster@norsk-e-fuel.com

33. Urakoitsija valittu, Polar Structure Ab (3.2024)

Tie- ja rautatieyhteys teollisuusalueelle Bodenissa. Pohjatyöt sekä kävelytie/pyörätie.

Projekti: Väg- och järnvägsanslutning (kopplad till Boden Industrial Park). Budjetti 1,6 mrd SEK.

Suunniteltu aloitus elokuu 2024

Lisää infoa: Bodens kommun, Cecilia Kvibacke cecilia.kvibacke@boden.se

34. Projekti voi vielä elää, joten aloituskuukausi voi vielä muuttua.

Uusi hotelli, parkkihalli ja työntekijöiden asuntola lentokentällä Evenesissä, vaihe 2.

Projekti: Evenes-prosjektet, trinn 2 m.fl. Budjetti 1,5 mrd NOK.

Suunniteltu aloitus toukokuu 2024

Lisää infoa: Evenes Utvikling AS, John Ivar Busklein jib@adolfsengroup.no

35. Rakennuslupa puuttuu (3.2024)

Uusi kerrostalo, toimisto- ja myymälärakennus Uumajan Ön.

Projekti: Ön, norra delen. Budjetti 1,5 mrd SEK.

Suunniteltu aloitus toukokuu 2025

Lisää infoa: Umeå kommun, Anna Löfqvist anna.lofqvist@umea.se

36. Epävarma projekti (3.2024)

Uusia asuntoja, liikekeskus ja hotelli Mo keskustaan.

Projekti: Hotellkvartalet. Budjetti 1,5 mrd SEK.

Suunniteltu aloitus marraskuu 2024

Lisää infoa: Eiendomsselskapet Ranheim AS, Morten Hagh morten.hagh@haaland.no

37. Aikaisessa vaiheessa oleva projekti (3.2024)

Uusi asuntoalue Tromsassa.

Projekti: Skjelnan boligområde, trinn 2. Budjetti 1,5 mrd NOK.

Suunniteltu aloitus toukokuu 2024

Lisää infoa: Nt Gruppen AS, Kjell Nilsen kjell@nord-tre.no

38. Urakoitsija hakusessa (3.2024)

Uusi kerrostalo Tromssassa sisältäen huoneistot (kortteli), parkkipaikan, leikkikentän, pienen venesataman sekä jalankulku/pyöräily sillan.

Projekti: Stenberg boliger. Budjetti 1,3 mrd NOK.

Suunniteltu aloitus joulukuu 2024

Lisää infoa: AS Tromsø Bunkerdepot, Erlend Sundstrøm erlend.sundstrom@oddberg.no

39. Aikaisessa vaiheessa oleva projekti (3.2024)

Kivivyöry/lumivyöry esteitä ja silta tiellä E10 Napp-Å:lla Flakstadissa ja Moskenesissa, Veibrussa.

Projekti: Flakstadpollen fylling/bru. Budjetti 1,3 mrd NOK.

Suunniteltu aloitus huhtikuu 2025

Lisää infoa: Statens Vegvesen Harstad Kontorsted, Gunnar Paulsen gunnar.paulsen@vegvesen.no

40. Aikaisessa vaiheessa oleva projekti ja sen sisältö voi muuttua riippuen suhdanteesta (3.2024)

Uusia opiskelija asuntoja, Tromssa.

Projekti: Isrenna studentboliger. Budjetti 1,2 mrd NOK.

Suunniteltu aloitus kevät 2025

Lisää infoa: Norges Arktiske studentsamskipnad, Tove Trondsen tove.trondsen@samskipnaden.no

41. 26.5.2023 alkaen on mahdollista hakea uusia lupia hautomokaloille ja sikiölle maalla, kierrätyslaitoksissa, joissa vähintään 95 % laitoksen vedestä käytetään uudelleen. (3.2024)

Uusi maalla sijaitseva kalanjalostuslaitos Slaggenin teollisuusalueella Evenesissä. Sisältää tuotantotilat, puhdistuslaitoksen, jätevesisysteemin sekä myös uuden sataman/laiturin.

Projekti: Borgen Akva. Budjetti 1,2 mrd NOK.

Suunniteltu aloitus huhtikuu 2024

Lisää infoa: Bogen Aqua AS, Morten Berg straumenhavbruk@gmail.com

42. Lupaprosessit vielä kesken (3.2024)

Uusi teollisuusalue Akkarfjordissa, Hammerfestissä

Projekti: Strømsnes/Akkarfjord-næring. Budjetti 1,2 mrd NOK.

Suunniteltu aloitus kevät 2025

Lisää infoa: Hammerfest Kommune, Øyvind Sundquist oyvind.sundquist@hammerfest.kommune.no

43. Odottaa investointipäätöstä vuoden 2024 aikana (3.2024)

Vihreän vedyn tuotanto- ja varastointilaitosten perustaminen Nesbruketiin Vefsnin kunnassa, Fabrikbygningissä. Uudet toimistorakennukset, varasto sekä uusi laituri.

Projekti: Mosjøen hydrogenfabrikk. Budjetti ei ole tiedossa.

Suunniteltu aloitus syyskuu 2024

Lisää infoa: Gen2 Energy AS, Jonas Meyer jonas.meyer@gen2energy.com

44. Uusia asuntoja, Åslia Tromssa. (3.2024)

Projekti: Åslia, Soltunet. Budjetti 1,2 mrd NOK.

Suunniteltu aloitus kevät 2025

Lisää infoa: Bolig Norge AS, Nils Hjulstad nils.hjulstad@bolignorge.no

45. Projekti aikaisessa vaiheessa (3.2024)

Teollisuuden, kaupan, palvelun jne. rakentaminen Lødingen Handelshus.

Projekti: Kåringen næringsområde. Budjetti 1,2 mrd NOK.

Suunniteltu aloitus maaliskuu 2025

Lisää infoa: Kåringen Næringspark AS, Morten Støversteen Dybvik morten@harstadfinanse.no

46. Suunnittelu vaihe, urakoitsija valitaan Q4 2024 (3.2024)

Uusi voimalaitos Hattfjelldalin kunnassa.

Projekti: Krutåga kraftverk. Budjetti 1,1 mrd NOK.

Suunniteltu aloitus helmikuu 2025

Lisää infoa: Krutåga Kraft AS, Egil Olsen egil.olsen@sks.no

47. Odottaa rakennuslupaa (3.2024)

Uusi teollisuusalue Sortlandissa.

Projekti: Vestmarka næringspark Nord, N01. Budjetti 1 mrd NOK.

Suunniteltu aloitus syyskuu 2024

Lisää infoa: Sortland kommune / Suorttá Souhkan, Brynjulv Øverby bry@sortland.kommune.no

48. Odottaa rahoituspäätöstä, National Transport Plan NTP (3.2024)

E6 levennys Sjømannskirka-Ornes, E6 Narviktunnelen.

Projekti: E6 Narvik tunnel. Burjetti 1 mrd NOK.

Suunniteltu aloitus kesäkuu 2025

Lisää infoa: Statens Vegvesen Kirkenes Trafikstasjon, Ingvar Øvereng ingvar.overeng@vegvesen.no

49. Projekti on myynnissä (3.2024)

Uusi kesämökkialue Lenvikissä sisältää myös pienvenesataman, campingalueen ja uuden laiturin.

Projekti: Rødbergsodden fritidsboliger. Budjetti 1 mrd NOK.

Suunniteltu aloitus marraskuu 2024

Lisää infoa: Rødbergodden Eiendom AS, Ørjan Johnsgård orjan@bin-gruppen.no

50. Arkkitehtikilpailu Q1 2025 (3.2024)

Uusi rakennus, Luleå Tekniska Universitet.

Projekti: Delta kvarteret. Budjetti 1 mrd SEK.

Suunniteltu aloitus huhtikuu 2025

Lisää infoa: Akademiska Hus AB, Odd Christensen odd.christensen@akademiskahus.se

51. Ympäristölupaa ei vielä ole saatu (3.2024)

Uusi kalankasvatuslaitos Luulajassa.

Projekti: Arctic Maritime Fish Farm. Budjetti 1 mrd NOK.

Suunniteltu aloitus elokuu 2025

Lisää infoa: Hushållningssällskapet i Norrbotten-Västerbotten, Mikael Kivijärvi

52. Odottaa vielä poliittista päätöstä (3.2024)

Uusi kaivos Vittangi, Kiruna.

Projekti: Vittangi gruva. Budjetti ei ole tiedossa.

Suunniteltu aloitus Q1 2025

Lisää infoa: Talga AB, Cen Rolfsson cen.rolfsson@talgagroup.com

53. Projektin onnistuminen riippuu miten projektin myynti edistyy (3.2024)

Uusia asuntoja, urheiluhalli, myymälä ja lastentarhan Øvre Krokenissa Tromssassa, vaihe 2.

Projekti: Øvre kroken - trinn 2 m.fl. Budjetti 0,97 mrd NOK.

Suunniteltu aloitus lokakuu 2025

Lisää infoa: Boligbyggelaget Nord, Kim Kristian Nordli kim.nordli@bonord.no

54. Odottaa rakennuslupaa (3.2024)

Uusi kaupunginosa Brennåsenissa Ranassa. Asuntoja, rivitaloja, päiväkoti, hoivakoti, kauppa.

Projekti: Brennåsen boligfelt, østre del. Budjetti 0,97 mrd NOK.

Suunniteltu aloitus 2025

Lisää infoa: Rana Kommune, Berit Kalstad berit.kalstad@rana.kommune.no

55. Ei lisää tietoa (3.2024)

Uusia asuntoja Fagereng Tromssa.

Projekti: Fagereng. Budjetti 0,94 mrd NOK.

Suunniteltu aloitus kevät 2024

Lisää infoa: Bolig Norge AS, Pål Morten Ringseth Oxaal pal.oxaal@bolignorge.no

56. Urakoitsija valittu, Econor As Tromsø, Åge Berg (3.2024)

Lukion ja monitoimihallin purku ja uuden rakentaminen Tromssassa.

Projekti: Kvaløysletta ungdomsskole. Budjetti 0,92 mrd NOK.

Suunniteltu aloitus helmikuu huhtikuu 2024

Lisää infoa: Tromsø Kommune, Solfrid Rognmo solfrid.rognmo@tromso.kommune.no

57. Projektiaikataulu on muuttunut (3.2024)

Uusia asuntoja sekä opiskelija-asuntoja Tromssassa.

Projekti: Alfheim Stadion, boliger. Budjetti ei ole tiedossa.

Suunniteltu aloitus huhtikuu 2024 huhtikuu 2026

Lisää infoa: Tromsø Bolig AS, Bård Sverdrup baard@totaleiendom.no

58. 26.5.2023 alkaen on mahdollista hakea uusia lupia hautomokaloille ja sikiölle maalla, kierrätyslaitoksissa, joissa vähintään 95 % laitoksen vedestä käytetään uudelleen. (3.2024)

Uusi kalaviljelylaitos maalla Sørøyalle Hasvikin kunnassa.

Projekti: Smoltanlegg, Cermaq. Budjetti 0,92 mrd NOK.

Suunniteltu aloitus huhtikuu 2024

Lisää infoa: Cermaq Norway AS, Snorre Jonassen snorre.johassen@cermaq.com

59. Aikataulu muuttunut (3.2024)

Uusia asuntoja Grubåsenissa Ranassa.

Projekti: Grubåsen. Budjetti 0,92 mrd NOK

Suunniteltu aloitus toukokuu 2024 tammikuu 2026

Lisää infoa: Momek Invest AS, Bjørn Audun Risøy bjorn.audun.risoy@momek.no


 

Terveisin

Jukka Olli


BusinessOulu julkaisee Pohjois-Norjan sekä Pohjois-Ruotsin uutiskirjeen 6 kertaa vuodessa. Tieto jaetaan tasapuolisesti yrityksillemme sekä kaikille Suomen kaupunkien elinkeino-organisaatioiden johtajille, jotka levittävät tiedon oman alueen yrityksille. Tietoa jaetaan myös Suomen Tukholman ja Oslon suurlähetystöjen, Oulun vaalipiirin kansanedustajien, TEM, Business Finlandin, kauppakamarien, yrittäjien yhdistyksien, maakuntaliittojen sekä EU-toimistojen kautta. Kannattaa seurata myös Oulun Kauppakamarin suurhanke portaalia jota he ansiokkaasti ovat pitäneet yllä jo vuodesta 2012, https://oulunkauppakamari.fi/suurhankeinfo/

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page